مدرسه دارالفنون شعبه موزیک
وقتی ناصرالدین شاه به سلطنت نشست وزیر کاردانش میرزا تقی خان امیرنظام همان امیر کبیر که از طرز تعلیم و تربیت در اروپا حاصل کرده بود به خوبی متوجه شد که باید سطح فرهنگ مملکت را بالا ببرد و ایرانیان را با علوم جدید اشنا سازد.
به این منظور به تاسیس مدرسه ای با نام دارالفنون اقدام و معلمین متخصص از ممالک فرانسه و اتریش استخدام نمود.
ساختمان محل مدرسه چند سالی به طول انجامید و روزی که در سال 1268 موجبات ان فراهم شد متاسفانه صدراعظمی که بانی این بنای خیر بود در اثر سعایت اطرافیان شاه از کار برکنار شده و در باغ فین کاشان به حالت تبعید می زیست و منتظر سرنوشت شومی بود که در انتظارش بود.
اری این است سزای خدمتگذار این مملکت.
باری مدرسه ای دارالفنون با حضور شاه و میرزااقا خان نوری صدراعظم و وزرا و درباریان و اهل فضل و کمال و معلمین ایرانی و اروپایی افتتاح گردید و در هر شعبه عده ای به تحصیل علوم جدید مشغول شدند.
موزیک دارالفنون
سال ها بعد لزوم دسته های موسیقی نظامی به سبک جدید که جز لوازم و تشریفات سلطنتی بود مورد توجه قرار گرفت.
به این منظور شعبه ای در مدرسه دارالفنون به نام شعبه موزیک تاسیس شد و برای تعلیمات فنی یک تن متخصص فرانسوی به نام لومر از اروپا استخدام شده و به ایران امد.متخصص دیگری هم از اتریش اورده بودند به نام گوار که موزیک کامران میرزا نایب السطنه را اداره میکرد.
از این موقع کلمه موزیک به دسته های موسیقی نظامی اطلاق شد و موزیک جای نقار خانه را گرفت.
منظور اساسی این شعبه تهیه نوازنده الات بادی موسیقی نضام و تربیت مربی برای اداره کردن دسته جات موسیقی نظامی بود.
چون معلم اروپایی فارسی نمیدانست میرزا علی اکبر خان نقاش باشی که معلم فرانسه و نقاشی دارالفنون هم بود مترجم لومر هم منصوب گردید و درس موسیقی نظری او را برای شاگردان ترجمه میکرد.و اولین کتاب تعوری موسیقی را به سبک جدید با جمله های فرانسه و ترجمه فارسی ان ها نوشت و در چاپخانه دارالفنون به چاپ رسانید.
ذروس دیگر مانند سلفز و تعلیم عملی الات بادی به وسیله ی معلم اروپایی به عمل می امد و وسایل و اسباب و لوازم کار از قبیل الات موسیقی نظامی هم که سفارش داده بودند از اروپا رسید و پس از چند سال یک دسته موزیک حاضر و اماده شد که در جشن ها و سلام های رسمی و هنگام پذیرایی و معرفی سفرا به حضور شاه برای اولین بار به جای نقار خانه قدیم به کار رفت.